Kompassi Ota suunta

Donald Trumpin päätös koskien Jerusalemin asemaa

 USA:n presidentti Donald Trump on tunnustanut tänään 6.12 -17  Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Tämän seurauksena USA:n Israelin suurlähetystö tullaan siirtämään Jerusalemiin .

Israelissa on toivottu myönteistä päätöstä asiassa , ja tämäniltainen ilmoitus on voitto Jerusalemin asemasta 

juutalais valtion pääkaupunkina.

Maailmalla on varoiteltu  seurauksista, odotettavissa onkin jonkinasteisia mellakoita, Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut  vaarantuvat  , jos niitä ylipäänsä voi ajatellakaan mahdollisiksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Itse asiassa Jerusalemin länsiosa on ollut Israelin pääkaupunki jo vuodesta 1949 lähtien. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jerusalem

Lähinnä kysymys on siitä, että Yhdysvallat aikoo siirtää suurlähetystönsä Tel Aviv'ista Israelin "ikuiseen" pääkaupunkiin Jerusalemiin. Johdonmukainen ja tosiasioihin perustuva, rohkea päätös.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu hailed US President Donald Trump's announcement that the United States will move its embassy to Jerusalem as a "historic landmark" Wednesday.
http://www.jpost.com/Breaking-News/Netanyahu-hails...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Yhdysvaltain on aika tunnustaa Jerusalemin olevan Israelin pääkaupunki. Hänen mukaansa päätöksen lykkääminen ei ole edistänyt rauhan saavuttamista Israelin ja Palestiinan välille." (IS)

Tämä on Trumpilta totuudenmukainen arvio tilanteesta. Palestiinalaiset terroristijohtajat eivät katso heille tehtyjen myönnytysten velvoittavan vastapalveluun vaan tulkitsevat sen heikkoudeksi ja käyvät entistä vaativammiksi.

Täytyy sanoa, että Trump on kova karju, joka ei vähästä säikähdä.

Vesa Leinonen

Kysymys ei ole Palestiinalaisisten terroristi johtajien osuudesta Isrealin pääkaupingissa. Vaan kysymys on luonnonoikeudenmukaisuuden pohjalta katsoen kysymys.
Palestiinalasiet terroristi johtajat ovat laittomuduen edustajia. Heillä ei ole mitään oikeuksia jatkaa heidän laitonta toimintaa. Heidän historia on ollut tehdä laittomuuksia. Vääristävät totuutta. Vääristävät 4500 ajan historiaa, heidän omaksi eduksi.
Aabraham on Israelin kansan esi isä, siis Aabrahamista kuningas Daavidiin asti. Kuningas David eteenpäin Yeshua hamashiach. Yeshua Hamashiach on se Hyvä Sanoman tuoja. Miten Palestiinana terooristi johtajat suhtautuuvat Yeshua Hamashiach opetukseen? Todella huonosti. Ei mitään tajua hänen opetuksesta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Palestiinalasiet terroristi johtajat ovat laittomuduen edustajia. Heillä ei ole mitään oikeuksia jatkaa heidän laitonta toimintaa.
.............

Olisi mielenkiintoista tietää miten määrittelet terrorismin?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

USA:n suurlähetystön siirto Jerusalemiin on varsin normaalia politiikkaa, koska Israelin pääkaupunki on Jerusalem. Olettaisin, että Trumpin esimerkki rohkaisee monia muitakin maita toimimaan samoin.
Israelin etu on pitää hyvä järjestys yllä Jerusalemissa myös näiden uusien suurlähetystöjen ympärillä.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Ei ole normaalia politiikkaa, sillä siirto aiheuttaa levottomuuksia alueella.

Kuinka monta levottomuuksissa tulevaa kuolonuhria on mielestäsi normaalia politiikkaa?

Trump voi rohkaista muitakin. Uskoakseni yksikään järkevä maa ei ala suunnittelemaan siirtoa. Syitä on monia, tärkeimpänä on etteivät muut maat halua kolmatta intifadaa.

Israelin etu on pitää suurlähetystöt Tel Avivissa, sillä se on paljon rauhallisempi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eräs tulkinta Trumpin päätöksestä on se, että Trump ravistelee tällä toimella Israelia ja Palestiinan hallintoa sopimuksen tekoon. Toisaalta voi perustellusti kysyä, monenko ihmisen hengen tämä sopimukseen "patistelu" tulee taas vaatimaan ?

Tokihan tässä on myös se maku, että Trump on valinnut puolensa Lähi-Idän ikuisessa kriisissä. Mikä rooli lienee siinä USA:n vaikutusvaltaisella juutalaisyhteisöllä ?

Aikoinaanhan kansanedustajamme Pertti Salolainen ( kok ) mainitsi muistaakseni Aamu TV:ssä tästä USA:n vaikutusvaltaisesta juutalaisvähemmistöstä ja sen roolista USA:n poliittisessa päätöksenteossa. Palaute tuli muutamassa tunnissa Rapakon takaa. Siinä palautteessa eräs arvostettu sikäläinen juutalais-järjestö vaati suomalaisten vapaissa vaaleissa valitsemansa kansanedustajan eroa Suomen eduskunnasta. Nopeasti kulkee tieto digiaikana. No , B.Z. sitten tasoitteli ansiokkaasti tätä pientä konfliktia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Toisaalta voi perustellusti kysyä, monenko ihmisen hengen tämä sopimukseen "patistelu" tulee taas vaatimaan?"

Ei mitään uutta. Lähi-Idässä menetetään ihmishenkiä koko ajan terrori-iskujen ja niihin vastaamisen myötä.

Jerusalemin kysymys on juuri nyt ajankohtainen. On nimittäin kulunut tasan sata vuotta siitä, kun britit hyväksyivät ns. Balfourin suunnitelman. Siinä annettiin Britannian haltuun Ottomaanien hajonneesta valtakunnasta tullut alue juutalaisten asutusalueeksi. Tarkoituksena oli nimenomaan muuttaa sinne Venäjällä vainotuksi tulleita miljoonia juutalaisia.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eli antaa palaa vaan ? Mitä muutamista sadoista - tuhansista siviileistä jotka joutuvat puolin ja toisin tämän Trumpin päätöksen jälkeen uhreiksi ?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

Pointti oli nimenomaan se, että tämä päätös ei lisää valitettavia ihmishenkien menetyksiä alueella. Ruumiita tulee joka tapauksessa.

Rauhaa alueelle eivät pystyneet yrityksistä huolimatta saamaan aikaan Bill Clinton,
G. W. Bush tai B. Obamakaan. Eikä siihen pysty Jared Kushner.

'Rauhaan pakottaminen' ei onnistu ennen kuin käydään toinen 'kuuden päivän sota', jossa jompikumpi osapuoli pakotetaan polvilleen. Vasta sen jälkeen hävinnyt osapuoli on pakotettu rauhaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tulee vielä mieleen, tässä Suomen itsenäisyysjuhlien jatkoja sivusilmällä seuranneena: Kuinka monta "rautaa" Trump aikoo pitää USA:lla "tulessa" ?

USA:n sotilaallisen voiman mitoitus lähtee siitä, että USA pystyy käymään sotaa kahdella eri alueella maapallolla. Nyt P-Korean kriisi on jatkuvasti kiristymässä eikä muuallakaan maailmassa olla aivan tasapainoisessa tilanteessa. Siksi ihmettelen, kannattiko Trumpin juuri nyt tehdä tämä siirto ?

No onhan Trumpilla tämä 36 vuotias vävypoika Jared Kushner hoitamassa Israelin ja Palestiinan hallinnon välistä ristiriitaa. Noinkohan tuolla Kushnerin kokemuksella ratkaistaan näiden kahden kansakunnan ristiriitaan liittyvät ongelmat ?

Toni Rintala

"Noinkohan tuolla Kushnerin kokemuksella ratkaistaan näiden kahden kansakunnan ristiriitaan liittyvät ongelmat ?"

Aina silloin tällöin kokematon nousee yllättäen mestariksi. En kyllä odota sitä tässä tapauksessa, mutta annan pienen mahdollisuuden.

Petteri Hiienkoski

Trump täytti antamansa vaalilupauksen, mikä tietenkin on järkyttävää. =)

Senaatti päätti asiasta jo 1995 the Jerusalem Embassy Act, äänin 93-5,
mutta Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama eivät panneet täytäntöön.

Niinpä myös monet demokraattipoliitikot ovat korostaneet, että Jerusalem on Israelin jakamaton pääkaupunki. Päätöstä ei sen takia voine sikäli pitää erityisen mullistavana.

Tietenkin Hamas protestoi ja uhkailee. Mitäs muuta se on tehnyt? Paitsi tietenkin terrori-iskuja.

Euroopassa mogherinit, Suomessa lianderssonit, pekkahaaavistot ja muut vihervasemmistolaiset vetää tietenkin herneitä nenäänsä ja yllyttävät näin Hamasia protesteihin... - Eikös se näin mene?

Vesa Leinonen

4500 vuotta sitten. Abrahamille ja Isaac.
3980 vuotta siten. Jaakobin tikapuut.
3889 vuotta sitten. Joosef Egyptissä.
3525 vuotta sitten Mooses syntyi.
3446 vuotta sitten Exodus alkoi.

3017 vuota sitten, Temppelin arkki vietiin Jerusalemiin. Daavidin johdolla.

Hengelliset ihmiset, 4500 – 2000 vuotta sitten, arvostivat elämää, oikeuksia ja luonnon oikeudenmukaisuutta.

Mitä ihmiset arvostavat nykypäivinä? Teeskentely Mediaa? Vai mitä?
Trump on lukenut Raamatun historiaa tarpeeksi, että tietää mihin Muslimit ovat laittaneet heidän uskon toivonsa. Aabrahamiin tietysti. Eikös ole Länsimainen Media mennyt kierolle? Länsimainen yleinen kulttuuri maailma ja viihde median ihmiset eivät usko mihinkään kuuhun kuin vaan oman elämän kokemuksiin.
Länsimaitten viihde median katsojat eivät edes tiedä mihin Iässä uskotaan? Uskoilla on Aabraham esimerkkinä. Miksi? Siksi että Luoja teki liton Aabrahamin kanssa. Aabraham oli Luojan mieliksi. Ja antoi hänelle lupauksia. Raamatussa on paljon viitteitä siihen.

”Juutalainen uskonnollinen vakaumus, joka määrittelee maan sellaiseksi kuin juutalainen uskonnollinen laki vallitsi ja poissulkien muun alueen, jossa sitä ei sovellettu, todetaan, että alue on juutalaisesta Jumalasta peräisin oleva perintö, joka perustuu Tooraan, erityisesti Genesiksen ja Exodus sekä myöhemmät profeetat. Genesis-kirjan mukaan maa ensin luvattiin Jumalalle Abrahamin jälkeläisille; teksti on selvä, että tämä on Jumalan ja Abrahamin välinen liitto hänen jälkeläisilleen. Abram nimi muuttui myöhemmin Abrahamiksi, ja lupaus vaati johtamaan poikansa Isaakin ja israelilaisten, Jaakobin jälkeläisten, Aabrahamin pojanpoikanen kautta”. -Wikipedia. Käänetty Englanti Suomeksi.

Miksi Jerusalem ei olisi edelleen Israelin pääkaupunki?
Aabraham on Israelin kansan esi-isä. Ei muilla ole sellaista sukupuuta kun vain Israel.

Valheita kyllä yritetään tuoda sanomalla että Israelilla ei olisi oikeutta Jerusalemiin.

Sama arkkivihollinen kielsi Raamatun Neuvostoliitossa. Sama pahuuden isä vangitsi uskovaiset ja poisti kirkot toiminnasta.

Henkinen totuus on suuri uhka monelle valheen hengen alla oleville. Luoja on totuuden puolella. Tai niin että Hänessä me liikumme.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Minulle on lapsena opetettu, että nykyiset kansat ovat Nooan jälkeläisiä. Hänelle syntyi pojat Seem, Haam ja Jaafet.

Ohessa Mauno Mattilan esitys meidän kansojen yhteisestä sukupuusta, "Kansakuntien esi-isät ja historia": https://maunomattila.org/kansakuntien-esi-isat-ja-...

Miten lie evoluutio-opit laittaneet tätä tietoa uusiksi, sitä en tiedä, enkä ala asiasta väittelemään. USA:ssa uskontoja on paljon ja uskonnollisuus on erittäin näkyvää, kuten tietysti Israelissa.

Onhan se järkyttävää, että veljekset sotineet tuhannet vuodet, ja nykyisin yhä tuhoisemmin asein.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Olisi Trump tunnustanut samalla Palestiinan valtion ja Itä-Jerusalemin sen pääkaupungiksi niin oltaisiin saatu rauha. Nyt saatiin vaan bensaa liekkeihin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tässä poikkeustapauksessa kannattaisi lukea Trumpin puhe.

Trump ilmoitti, että välittömästi pitää alkaa palkkaamaan arkkitehteja, insinöörejä ja suunnittelijoita uutta suurlähetystöä varten. Tämä siis kestää vuosia, ehkä vuosikymmeniä, jona aikana on aikaa neuvotella rauhanratkaisusta.

Trump tunnusti puheessaan Jerusalemin jaon, kun hän sanoi, ettei ota kantaa siihen, missä Israelin rajat Jerusalemin sisällä tarkalleen kulkisivat.

“That is why consistent with the Jerusalem embassy act, I am also directing the State Department to begin preparation to move the American embassy from Tel Aviv to Jerusalem. This will immediately begin the process of hiring architects, engineers and planners so that a new embassy, when completed, will be a magnificent tribute to peace.

In making these announcements, I also want to make one point very clear. This decision is not intended in any way to reflect a departure from our strong commitment to facilitate a lasting peace agreement.
We want an agreement that is a great deal for the Israelis and a great deal for the Palestinians. We are not taking a position of any final status issues including the specific boundaries of the Israeli sovereignty in Jerusalem or the resolution of contested borders. Those questions are up to the parties involved.”

Trumpin puhe, By THE NEW YORK TIMESDEC. 6, 2017

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Jaha, taas vaalilupaus täytetty... No, siitä huolimatta koskaan ei saa heittää toivoa.

LISÄYS: Ehkä kommentissa 18 mainittu puhe tuo tässä asiassa hiukan toivoa.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Se kaupunki, jossa on kunkin valtion hallinto on luonnollisesti pääkaupunki.
Jerusalemissa on Israelin ,Knesset - parlamentti, ym. hallinnosta vastaavat tahot.

Kiitos kaikillle kommentoinnista.

Toimituksen poiminnat